Gyurusférgek idegrendszere, Állattan | Digitális Tankönyvtár

gyurusférgek idegrendszere

Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Kevéssertéjűek osztálya Nadályok osztálya A kevéssertéjű gyűrűsférgek leginkább a talaj és édesvizek lakói. A földigiliszta föld férgek idegrendszere alagutakban él, amit magának készít.

gyurusférgek idegrendszere

Elhalt szerves maradványokkla táplálkozik. Tápláléka elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szervesanyag-tartalmú föld,  növényi  maradékok, néha kis, elhullott  állatok.

Gyűrűsférgek keringése

Férgek törzsei Ha a talajban nem gyurusférgek idegrendszere táplálékot, feljön a felszínre és ott gyurusférgek idegrendszere olyan - többnyire növényi - részeket, amiket a járataiba behúzva el tud rothasztani és utána meg tud enni, emészteni. A giliszta a megemészthetetlen földet kis csomókban üríti ki férgek idegrendszere.

gyurusférgek idegrendszere

A földigiliszta teste hosszúkás henger alakú, férgek idegrendszere számos szelvényre tagolódik. Testének elülső fele férgek idegrendszere, kerekebb, a hátsó - véknyabb.

Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Szine barnás-vöröses. A Nereistől eltérően a feji testtáj fejletlen, nincsenek oldalsó kinövései paropódiumai. Gyűrűsférgek törzse Sertéik apró szőröcskéik vannak, négy pár minden szelvényen, és hozzátapadnak az oldalához hátra felé mutató irányban. Megtapogathatjuk a sertéket, ha végigsimitjuk a földigiliszta testét hátulról előre A sertéknek köszönhetően a féreg megkapaszkodik a talajban és nagyon nehéz őt onnan kihúzni.

A test elülső végéhez közelebb jól kivehető egy világosabb rész - a nyereg.

Gyűrűsférgek törzse

A nyerget alkotó szelvények a szaporodásban játszanak szerepet. Kültakaró A testet kívülről egyrétegű hám borítja, mely sejtjei között nagyszámú mirigysejtet találunk.

gyurusférgek idegrendszere

Magyarra átültette és kibővítette: Dr. Gelei József Mit értsünk férgen? Mely állatokat sorozzunk a férgek állatkörébe? Nemhogy a közembernek, még a tudósnak is igen nehéz erre a kérdésre mindenkit kielégítő és megnyugtató választ adni. Különösen sok mirigysejt van a nyereg tájékán. A mirigysejtek által kiválasztott nyálka nedvesen tartja és síkosítja a kültakarót. Ez segíti a talajban való mozgásban és megvédi a sérülésektől.

Támasztás és mozgás A bőrt férgek idegrendszere hámsejtek alatt akárcsak a Nereisnél a földigilisztánál is két izomréteget találunk.

Tartalomjegyzék

A bőrizomtömlővel történő mozgás igen érdekes. Az állat testének egyik szakasza először megnyúlik, majd férgek idegrendszere megkapaszkodik a talajban.

gyurusférgek idegrendszere

Ezt követően a gyűrűk összehúzódnak, és férgek idegrendszere után vonják a következő testszakasz megnyúlt gyűrűit. Ez a megnyúlás és összehúzódás szakaszokban hullámzik végig az állat testén, így halad vele előre vagy hátra. Az ilyen mozgástféregmozgásnak nevezzük.

gyurusférgek idegrendszere

A bőrizomtömlő alatt található a testüreg, amit a belső hám válaszfalakkal tagol szelvényekre. A testüreg végzi a test megtámasztását. Az enzimek hatására a táplálék véglegesem megemésztődik és felszívódik a bélfalon át a vérbe.

A háti véredényben a vér előre, míg a hasiban hátrafelé áramlik.

Érettségi 2017 - Biológia 8.rész: A baktériumok

Egyes véredények falizmai összehúzódnak és így keringtetik a vért. A gyürűsférgek vére lehet színtelen vagy festékanyagoknak köszönhetően zöld és kék.

Gyűrűsférgek A vér szállítja a tápanyagokat és a gázokat oxigént, szén-dioxidot.

Navigációs menü

A vér egyúttal részt vesz az anyagcsere-termékek eltávolításában. Légzőrendszer A gyűrüsférgeknek férgek idegrendszere kialakult légzőrendszerük.

A földigilisztánál a gázcsere a testtakarón át történik. Úgy tartják, hogy azért jönnek fel eső után a felszínre, mert a föld alatti járataik megtelnek vízzel és nem tudnak megfelelően lélegezni.

  1. Hogyan lehet eltávolítani a férgeket beöntéssel
  2. Lehet férgek láz
  3. Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek.

Kiválasztószerv- rendszer A gyürűsférgek kiválasztórendszere speciális szervekből, úgynevezett metanefridiumokból áll. A metanefridiumok valamennyi szelvényben megtalálható páros kiválasztócsövecskék.

Gyűrűsférgek

A metanefridiumok tölcsérszerüen kiszélesedő, csillós végükkel az egyik szelvénybe, másik végükkel férgek idegrendszere külvilágba nyílnak, de már a következő szelvényből. A gyürűsférgek idegrendszere egy pár garat fölötti idegdúcból és azt a hasdúclánccal összekötő két idegtörzsből áll, amelyek körülölelik a garatot.

gyurusférgek idegrendszere

A hasdúclánc két párhuzamosan futó, egymással helyenként összeolvadó idegtörzsből áll. Ezeken az idegtörzseken minden szelvényben egymással nagyrészt összeolvadt gócok dúcok találhatók.

A garat fölötti idegdúcok, a garat körüli idegtörzsek és a hasdúclánc képezi a központi idegrendszert, amelytől a férgek szerveihez és szöveteihez gyurusférgek idegrendszere ideg fut le. Fontos információk.

Lehet, hogy érdekel